Jesienna zupa rozgrzewająca

Zupa rozgrzewająca 
z dodatkiem kaszy


Na jesienne depresje idealnie nadają się rozgrzewające, pełne radosnych kolorów zupy korzenne! Jedną z moich ulubionych, bardzo szybkich w przygotowaniu jest zupa z dodatkiem kaszy. Ja dodaję jaglaną, bo służy moim jelitom, jednak FODMAP zaleca ograniczenie tego rodzaju kaszy. Dlatego jeśli źle znosicie jaglankę zastąpcie ją np. białą kaszą gryczaną lub brązowym ryżem.



Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1/4 korzenia selera 
  • 2 pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • około 100 gram kaszy jaglanej (lub białej gryczanej)
  • świeże zioła do posypania (natka pietruszki, kolendra, lubczyk)
  • 2 łyżki oliwy z pestek dyni lub oliwy z oliwek
  • kurkuma, imbir
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. W garnku nastawiamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie myjemy, obieramy i czyścimy wszystkie warzywa  Kroimy je w duże kawałki, żeby zachowały jak najwięcej cennych składników odżywczych w czasie gotowania. Kaszę płuczemy kilkakrotnie.
  2. Do gotującej się wody wrzucamy najpierw twarde na końcu miękkie ważywa (średnio co kilka minut). Zaczynamy od marchewki, potem pietruszka, seler, ziemniaki i na końcu papryka.
  3. Równoczesnie z papryką wrzucamy kaszę jaglaną, ścieramy imbir (w ilości według uznania) i wsypujemy kurkumę (około płaskiej łyżeczki)
  4. Teraz należy doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami suszonymi.
  5. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy zupę z ognia i dolewamy oliwę.
  6. Po nałożeniu na talerz nie zapomnijcie posypać zupy świeżymi ziołami!
Smacznego!!!

Komentarze

  1. Przy gotowaniu zupy to raczej nie istotne, żeby warzywa zachowały jak najwięcej składników. Te składniki wygotowują się do wywaru, który i tak zjadamy. Jednocześnie bardziej rozdrobnione gotują się szybciej, dzięki czemu mniejsza strata witamin (które niestety do wywaru się nie wygotowują). W dodatku chore flaki wolą bardziej rozdrobniony pokarm. Ja ścieram warzywa korzeniowe na grubej tarce. Taka zupa nie wygląda tak ładnie, ale jest bardziej jadalna. Jeżeli w dodatku kaszę zastąpimy płatkami ryżowymi błyskawicznymi, to możemy ją mieć w ciągu kilkunastu minut.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz