Gulasz z łopatki wieprzowej
Uwielbiam kaszę gryczaną. A najlepiej do niej zawsze pasował mi gulasz. Dziś szybki sposób na łopatkę wieprzową :)

- 1/2 kg łopatki wieprzowej nie tłustej
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki mąki gryczanej lub ryżowej
- natka pietruszki
- szczypiorek
- słodka papryka mielona, pieprz, sól,
- ziele angielskie, liść laurowy
- Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i oczyszczamy.
- Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony, by zamknąć w środku wszystkie smaki. Wyciągamy usmażone mięsko. Na tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną w kostke paprykę czerwoną. Podsmażamy aż zmięknie i puści sok.
- Dodajemy pokrojoną marchewkę, szczypiorek, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem przez minutkę.
- Całość zalewamy wodą (około pół litra) i gotujemy, aż warzywa mocno zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką (można wcześniej uprażyć na patelni, by miała głębszy smak).
- Zagęszczamy sos mąką. Podajemy z kaszą gryczaną posypane natką pietruszki.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz