Paprykowa wątróbka
Składniki:
- 0,6 dag wątróbki drobiowej (u mnie z kurczaka)
- ok. 5 łyżek mąki ryżowej (do panierki)
- 1 szkl. mleka bez laktozy lub mleka migdałowego
- garść pokrojonej zielonej części pora
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżki słodkiej papryki suszonej
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wątróbkę myjemy i oczyszczamy, pozbywając się błon oraz tłuszczyku. Kroimy na mniejsze kawałki według uznania. Zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na jakiś czas (u mnie około godziny).
- Po wyjęciu wątróbki z mleka osuszamy ją (najlepiej ręcznikiem papierowym) i oprószamy solą, ewentualnie pieprzem, a następnie panierujemy w mące. Zamiast mąki ryżowej można użyć gryczanej lub innej, którą nasz organizm dobrze toleruje.
- Wątróbkę smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, zdejmujemy z patelni.
- Jeśli mąka się nie przypaliła możemy do tłuszczu dorzucić por, jednak jeśli jest zbyt zesmażona lepiej tłuszcz wymienić. Do lekko już miękkiego, podsmażonego pora dorzucamy słodką mieloną paprykę i chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przybrała czarnego koloru. Wystarczy około minutki, by papryka zaczęła pachnieć, doprawiamy solą i chili. Zwróćmy uwagę, by sos nie był za gęsty, w razie potrzeby dodajmy odrobinę masła klarowanego.
- Do gotowego sosu wrzucamy usmażoną wątróbkę i mieszamy delikatnie tak, by sos dokładnie pokrył każdy kawałek podrobów. (Można to robić już na wyłączonym ogniu).
- Podawać najlepiej z surówką i/lub kaszą.
Cateringów dietetycznych jest obecnie mnóstwo, jednak większość z nich nie jest godna uwagi. Skorzystałem z porównywarki na stronie https://dietly.pl i jestem bardzo zadowolony. Znalazłem ofertę idealną dla siebie.
OdpowiedzUsuń