Kolorowe pulpeciki (FODMAP, bez glutenu)

Kolorowe pulpeciki

(FODMAP, bez glutenu)


Dziś danie obiadowe. Do pulpetów użyłam mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki. Może być też mięsko wieprzowo-wołowe lub wołowinka. Pamiętajcie, że dobrej jakości mięso gwarantuje pyszny smak. Kupujcie tylko u sprawdzonych i pewnych sprzedawców. Dla osób bardzo wrażliwych istotne jest to, czym były karmione zwierzątka, z których kupujemy mięso. Mięsko ze zwierząt karmionych głownie paszą może okazać się dla "wrażliwców" nieodpowiednie.

Składniki:
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 2 średnie marchewka
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 mała papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać słonecznik i dynię.
  2. Jedną marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać do mielonego.
  3. Paprykę, natkę pietruszki, szczypiorek pokroić bardzo drobno i wrzucić do mielonego.
  4. Wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  5. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dość długo, aż mięso zacznie się ładnie kleić. Jeśli okaże się zbyt rzadkie i rozpadające się, można dodać odrobinę mąki kukurydzianej, żeby zagęścić.
  6. Zagotować wodę w rondelku. Drugą marchewkę pokroić w kosteczkę, tak samo korzeń pietruszki. Na gotującą się wodę wrzucać uformowane kuleczki z mięsa (wielkość według uznania). Gdy mięso się zetnie zmniejszyć ogień i dorzucić do pulpetów pokrojone w kosteczkę warzywa. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości (około pół godziny).
     
  7. Gdy pulpety będą już gotowe, a warzywa miękkie wyciągnąć pulpety łyżką na moment do miski, a warzywa zblendować delikatnie lub pognieść widelcem tak, by powstał średniej gęstości sos. Doprawić. Do sosu dodać pulpety i wszystko razem dusić jeszcze przez chwilkę.
  8. Podawać z kaszą gryczaną lub ryżem i grillowaną cukinią.

Smacznego :)

Komentarze