Kolorowe pulpeciki
(FODMAP, bez glutenu)
Dziś danie obiadowe. Do pulpetów użyłam mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki. Może być też mięsko wieprzowo-wołowe lub wołowinka. Pamiętajcie, że dobrej jakości mięso gwarantuje pyszny smak. Kupujcie tylko u sprawdzonych i pewnych sprzedawców. Dla osób bardzo wrażliwych istotne jest to, czym były karmione zwierzątka, z których kupujemy mięso. Mięsko ze zwierząt karmionych głownie paszą może okazać się dla "wrażliwców" nieodpowiednie.
Składniki:
- 400g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 średnie marchewka
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 mała papryka czerwona
- natka pietruszki
- szczypiorek
- garść ziaren słonecznika
- garść pestek dyni
- sól i pieprz do smaku
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać słonecznik i dynię.
- Jedną marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać do mielonego.
- Paprykę, natkę pietruszki, szczypiorek pokroić bardzo drobno i wrzucić do mielonego.
- Wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać, dość długo, aż mięso zacznie się ładnie kleić. Jeśli okaże się zbyt rzadkie i rozpadające się, można dodać odrobinę mąki kukurydzianej, żeby zagęścić.
- Zagotować wodę w rondelku. Drugą marchewkę pokroić w kosteczkę, tak samo korzeń pietruszki. Na gotującą się wodę wrzucać uformowane kuleczki z mięsa (wielkość według uznania). Gdy mięso się zetnie zmniejszyć ogień i dorzucić do pulpetów pokrojone w kosteczkę warzywa. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości (około pół godziny).
- Gdy pulpety będą już gotowe, a warzywa miękkie wyciągnąć pulpety łyżką na moment do miski, a warzywa zblendować delikatnie lub pognieść widelcem tak, by powstał średniej gęstości sos. Doprawić. Do sosu dodać pulpety i wszystko razem dusić jeszcze przez chwilkę.
- Podawać z kaszą gryczaną lub ryżem i grillowaną cukinią.
Komentarze
Prześlij komentarz