Leczo na FODMAPie


Leczo dietetyczne


Leczo tylko z nazwy, bo nie ma tu głównych składników: cebuli i kiełbasy. Jak wiadomo są to produkty z wysoką zawartością FODMAP i należy szczególnie ich unikać. Chciałam je czymś zastąpić, ale w zasadzie duszone warzywa w sosie pomidorowym są same w sobie przepyszne.Można by zamiast kiełbasy wrzucić pokrojonej w kostkę i duszonej piersi z kurczaka lub duszonej w ziołach szynki wieprzowej i otrzymamy gotowe danie jednogarnkowe. Ja natomiast takie danie komponuję np, z kotlecikami jagnięcymi lub rybką.


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 6-7 szt. papryki różnokolorowej
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego dobrej jakości.
  • odrobina masła klarowanego do smażenia
  • przyprawy (sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony, suszone oregano, słodka papryka)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
  2. Paprykę kroimy i podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Przykrywamy i dusimy przez minutkę.
  3. Kroimy cukinię w kosteczkę i dorzucamy do duszącej sie papryki.
  4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych warzyw nie przerywając duszenia, przez kolejnych kilka minut - aż warzywa zmiękną "al dente"
  5. Doprawiamy wszystko suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze minutę. 
  6. Gotowe warzywka można podawać same, jako dodatek do mięs lub z tortillą.

Smacznego!

Komentarze