Rosół z kurczaka (low FODMAP) z makaronem ryżowym
Gotując rosołek należy pamiętać, żeby gotować go na kurczaku z chowu ekologicznego. Ja dostałam swojego od teściowej, która mieszka na wsi i sama dogląda tych pierzastych stworzeń - takie prezenty lubię najbardziej ;) Pyszny, tłuściutki i z całą pewnością EKO! Do tego chowany bezstresowo! Eko - warzywka też przytargałam z ogródka prywatnego. Dobrze sprawdzi się też szyjka z indyka, nada głębsze smaku
Podobno im lepszy nastrój w czasie przygotowywania posiłków, tym smaczniejsze danie. Kierując się tymi słowami, pełna optymizmu zabrałam się za gotowanie. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Rosołek wyszedł przepyszny: żółciutki, tłuściutki i klarowny!
Składniki:
Podobno im lepszy nastrój w czasie przygotowywania posiłków, tym smaczniejsze danie. Kierując się tymi słowami, pełna optymizmu zabrałam się za gotowanie. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Rosołek wyszedł przepyszny: żółciutki, tłuściutki i klarowny!
Składniki:
- Korpus kurczaka (porcja rosołowa)
- Opcjonalnie szyjka z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- Kawałek selera (niezbyt duży - w zależności od tolerancji)
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- pieprz w ziarnach (mała garstka, w zależności od upodobań)
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku (bez białej części)
- 1 pęczek lubczyku
- Sól
- makaron ryżowy z brązowego ryżu
- Podstawą udanego rosołu jest dłuuuugie i bardzo powolne gotowanie. Rosołek musi sobie "pyrkać", a na pewno będzie idealny. Jeśli dolewamy wody, to tylko przegotowanej, a rosół nie zmętnieje. Podczas gotowania proponuję zebrać szumowinę mięsną tylko raz. Nie dodajemy mielonego pieprzu, bo rosół zmętnieje.
- Pęczki zieleniny dokładnie umyć i odstawić, będą potrzebne pod koniec gotowania. Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Mięso umyć i pokroić. Zalać mięso i warzywa zimną, najlepiej filtrowana wodą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz pieprz. Wolno gotować 2-3 godzinki.
- Po tym czasie posolić do smaku, wrzucić zieleninę zawiązaną np. białą nitką w pęczki, tak, żeby się nie rozsypywała po garnku. Gotować jeszcze około pół godziny.
- Po wystudzeniu rosół przecedzić. Warzywa i mięso można zjeść lub użyć do pasztetów albo farszów. Podawać z wcześniej przygotowanym makaronem ryżowym. Można udekorować gotowaną marchewka i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Mój rosołek tak szybko się rozszedł, że została tylko odrobina dla zbłąkanego gościa :)
Komentarze
Prześlij komentarz