Rosół dla bezglutenowców i na low-FODMAP

Rosół z kurczaka (low FODMAP) z makaronem ryżowym

Gotując rosołek należy pamiętać, żeby gotować go na kurczaku z chowu ekologicznego. Ja dostałam swojego od teściowej, która mieszka na wsi i sama dogląda tych pierzastych stworzeń - takie prezenty lubię najbardziej ;) Pyszny, tłuściutki i z całą pewnością EKO! Do tego chowany bezstresowo! Eko - warzywka też przytargałam z ogródka prywatnego. Dobrze sprawdzi się też szyjka z indyka, nada głębsze smaku
Podobno im lepszy nastrój w czasie przygotowywania posiłków, tym smaczniejsze danie. Kierując się tymi słowami, pełna optymizmu zabrałam się za gotowanie. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Rosołek wyszedł przepyszny: żółciutki, tłuściutki i klarowny!

Składniki:
  • Korpus kurczaka (porcja rosołowa)
  • Opcjonalnie szyjka z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • Kawałek selera (niezbyt duży - w zależności od tolerancji)
  • 3 listki laurowe 
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz w ziarnach (mała garstka, w zależności od upodobań)
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku (bez białej części)
  • 1 pęczek lubczyku
  • Sól
  • makaron ryżowy z brązowego ryżu
Przygotowanie:
  1. Podstawą udanego rosołu jest dłuuuugie i bardzo powolne gotowanie. Rosołek musi sobie "pyrkać", a na pewno będzie idealny. Jeśli dolewamy wody, to tylko przegotowanej, a rosół nie zmętnieje. Podczas gotowania proponuję zebrać szumowinę mięsną tylko raz. Nie dodajemy mielonego pieprzu, bo rosół zmętnieje.
  2. Pęczki zieleniny dokładnie umyć i odstawić, będą potrzebne pod koniec gotowania. Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Mięso umyć i pokroić. Zalać mięso i warzywa zimną, najlepiej filtrowana wodą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz pieprz. Wolno gotować 2-3 godzinki. 
  3. Po tym czasie posolić do smaku, wrzucić zieleninę zawiązaną np. białą nitką w pęczki, tak, żeby się nie rozsypywała po garnku. Gotować jeszcze około pół godziny.
  4. Po wystudzeniu rosół przecedzić. Warzywa i mięso można zjeść lub użyć do pasztetów albo farszów. Podawać z wcześniej przygotowanym makaronem ryżowym. Można udekorować gotowaną marchewka i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Mój rosołek tak szybko się rozszedł, że została tylko odrobina dla zbłąkanego gościa :)

Komentarze