Czym właściwie jest ta obcobrzmiąca nazwa FODMAP i na czym polega dieta?
Jest to dieta eliminacyjna wykorzystywana w łagodzeniu objawów IBS (zespołu jelita wrażliwego). Jej twórcami są naukowcy z Monash University.
Pochodzący z języka
angielskiego akronim FODMAP oznacza:
F jak fermentacja – cukry fermentują (są trawione) dzięki bakteriom
flory bakteryjnej jelita grubego;
O jak oligosacharydy – oligos po grecku oznacza kilka, a sacharydy
to cukry. Są to krótkie łańcuchy cukrowe, w których skład mogą wchodzić
fruktany i galaktoligosacharydy. Ich źródło stanowią: pszenica,
jęczmień, żyto, cebula, por, czosnek, szalotki, karczochy, buraki,
koper, groch, cykoria, pistacje, orzechy nerkowca, rośliny strączkowe,
soczewica i ciecierzyca;
D jak disacharydy – dwucukry takie jak laktoza (cukier występujący w
mleku). Można je znaleźć również w twarogach i innych nieprzetworzonych
serach;
M jak monosacharydy – cukry proste, na przykład fruktoza. Fruktoza
nie jest prawidłowo przyswajana tylko wtedy, kiedy występuje w pokarmach
w większej ilości niż glukoza. Tak jest w przypadku następujących
pokarmów: jabłek, mango, wiśni, arbuzów, cukru stołowego, grochu, miodu i
syropu glukozowo-fruktozowego;
A jak „and”, co po angielsku oznacza „i”;
P jak poliole, czyli alkohole polihydroksylowe – alkohole cukrowe
takie jak sorbitol, mannitol, ksylitol i maltitol. Występują one w:
jabłkach, gruszkach, wiśniach, nektarynkach, brzoskwiniach, śliwkach,
arbuzach, grzybach, kalafiorze i wielu innych pokarmach wspomagających
odchudzanie.
Tekst pochodzi ze strony http://www.pocztazdrowia.pl/fodmap-dieta-o-ktorej-nikt-nie-chce-mowic/ © Poczta Zdrowia sp. z o.o.
Tekst pochodzi ze strony http://www.pocztazdrowia.pl/fodmap-dieta-o-ktorej-nikt-nie-chce-mowic/ © Poczta Zdrowia sp. z o.o.
Pochodzący z języka
angielskiego akronim FODMAP oznacza:
F jak fermentacja – cukry fermentują (są trawione) dzięki bakteriom
flory bakteryjnej jelita grubego;
O jak oligosacharydy – oligos po grecku oznacza kilka, a sacharydy
to cukry. Są to krótkie łańcuchy cukrowe, w których skład mogą wchodzić
fruktany i galaktoligosacharydy. Ich źródło stanowią: pszenica,
jęczmień, żyto, cebula, por, czosnek, szalotki, karczochy, buraki,
koper, groch, cykoria, pistacje, orzechy nerkowca, rośliny strączkowe,
soczewica i ciecierzyca;
D jak disacharydy – dwucukry takie jak laktoza (cukier występujący w
mleku). Można je znaleźć również w twarogach i innych nieprzetworzonych
serach;
M jak monosacharydy – cukry proste, na przykład fruktoza. Fruktoza
nie jest prawidłowo przyswajana tylko wtedy, kiedy występuje w pokarmach
w większej ilości niż glukoza. Tak jest w przypadku następujących
pokarmów: jabłek, mango, wiśni, arbuzów, cukru stołowego, grochu, miodu i
syropu glukozowo-fruktozowego;
A jak „and”, co po angielsku oznacza „i”;
P jak poliole, czyli alkohole polihydroksylowe – alkohole cukrowe
takie jak sorbitol, mannitol, ksylitol i maltitol. Występują one w:
jabłkach, gruszkach, wiśniach, nektarynkach, brzoskwiniach, śliwkach,
arbuzach, grzybach, kalafiorze i wielu innych pokarmach wspomagających
odchudzanie.
Tekst pochodzi ze strony http://www.pocztazdrowia.pl/fodmap-dieta-o-ktorej-nikt-nie-chce-mowic/ © Poczta Zdrowia sp. z o.o.
Tekst pochodzi ze strony http://www.pocztazdrowia.pl/fodmap-dieta-o-ktorej-nikt-nie-chce-mowic/ © Poczta Zdrowia sp. z o.o.
Pochodzący z języka
angielskiego akronim FODMAP oznacza:
F jak fermentacja – cukry fermentują (są trawione) dzięki bakteriom
flory bakteryjnej jelita grubego;
O jak oligosacharydy – oligos po grecku oznacza kilka, a sacharydy
to cukry. Są to krótkie łańcuchy cukrowe, w których skład mogą wchodzić
fruktany i galaktoligosacharydy. Ich źródło stanowią: pszenica,
jęczmień, żyto, cebula, por, czosnek, szalotki, karczochy, buraki,
koper, groch, cykoria, pistacje, orzechy nerkowca, rośliny strączkowe,
soczewica i ciecierzyca;
D jak disacharydy – dwucukry takie jak laktoza (cukier występujący w
mleku). Można je znaleźć również w twarogach i innych nieprzetworzonych
serach;
M jak monosacharydy – cukry proste, na przykład fruktoza. Fruktoza
nie jest prawidłowo przyswajana tylko wtedy, kiedy występuje w pokarmach
w większej ilości niż glukoza. Tak jest w przypadku następujących
pokarmów: jabłek, mango, wiśni, arbuzów, cukru stołowego, grochu, miodu i
syropu glukozowo-fruktozowego;
A jak „and”, co po angielsku oznacza „i”;
P jak poliole, czyli alkohole polihydroksylowe – alkohole cukrowe
takie jak sorbitol, mannitol, ksylitol i maltitol. Występują one w:
jabłkach, gruszkach, wiśniach, nektarynkach, brzoskwiniach, śliwkach,
arbuzach, grzybach, kalafiorze i wielu innych pokarmach wspomagających
odchudzanie.
Tekst pochodzi ze strony http://www.pocztazdrowia.pl/fodmap-dieta-o-ktorej-nikt-nie-chce-mowic/ © Poczta Zdrowia sp. z o.o.
Tekst pochodzi ze strony http://www.pocztazdrowia.pl/fodmap-dieta-o-ktorej-nikt-nie-chce-mowic/ © Poczta Zdrowia sp. z o.o.
Pochodzący z języka angielskiego akronim FODMAP oznacza:
- F jak fermentacja
- O jak oligosacharydy. Ich źródło to głównie: pszenica, jęczmień, żyto, cebula, por, czosnek, szalotki, karczochy, buraki, koper, groch, cykoria, pistacje, orzechy nerkowca, rośliny strączkowe, soczewica i ciecierzyca;
- D jak disacharydy, np. laktoza
- M jak monosacharydy czyli cukry proste, np. fruktoza występująca głównie w owocach: jabłka, mango, wiśnie, arbuzy, ale także w grochu, miodzie i syropie glukozowo-fruktozowym;
- A jak „and”, po angielsku oznacza „i”;
- P jak poliole, czyli alkohole polihydroksylowe: sorbitol, mannitol, ksylitol i maltitol.
Jak stosować dietę low FODMAP?
(źródło informacji: MONASH University)
- ETAP PIERWSZY stosujemy nie dłużej niż 4- 6 tygodni w restrykcyjnej wersji
- W DRUGIM ETAPIE, najlepiej pod opieką dietetyka, należy powoli wprowadzać pokarmy "z listy zakazanych" i obserwować reakcje organizmu.
- W ETAPIE I wykluczenie z jadłospisu konkretnych produktów zakazanych (high FODMAP). Mamy do dyspozycji produkty dozwolone (low FODMAP) i głównie na nich opieramy swoją dietę. Jelita w tym czasie "odpoczywają" więc większość objawów IBS powinno ustąpić. Taki reset naszych jelit sprawi, że łatwo będziemy mogli obserwować reakcje na wprowadzane pojedynczych produktów w II ETAPIE (z listy high FODMAP).
- ETAP II ma na celu ponowne wprowadzanie do jadłospisu produktów zakazanych (high FODMAP) oraz ustalenie poziomu naszej tolerancji poszczególnych grup pokarmów FODMAP (z uwzględnieniem ich ilości). W dalszym ciągu naszą bazą jest lista produktów dozwolonych, jednak powiększamy ją o wybrany produkt z listy zakazanej i uważnie obserwujemy reakcję organizmu. Wprowadzanie produktów rozpoczynamy od małych porcji i stopniowo je zwiększamy, aby sprawdzić, w jakich ilościach nasz organizm toleruje lub nie dane produkty. Jeśli występują niepożądane objawy oznacza to nietolerancję danego produktu i konieczność jego wyeliminowania z naszej diety.
- Za każdym razem, kiedy testujemy wybrany produkt, należy go odstawić przed wprowadzeniem kolejnego produktu z listy zakazanej, nawet jeśli jest on przez nas dobrze tolerowany. Chodzi o to, aby nie łączyć w trakcie II ETAPU różnych FODMAP, gdyż takie zachowanie może doprowadzić do złej interpretacji naszego indywidualnego progu tolerancji.
- Wprowadzając produkty z listy zakazanej należy wybrać grupę pokarmów zawierających jeden z rodzajów FODMAP.
Należy pamiętać, że bardzo często reakcja organizmu, to indywidualna sprawa, więc obserwujmy swoje indywidualne reakcje i róbmy notatki.
Lista produktów zakazanych
High
FODMAP
|
Lista produktów dozwolonych
Low
FODMAP
|
|
Warzywa
i rośliny strączkowe
|
Szparagi, karczochy, cebula, por, biała część szczypiorku,
szalotka, czosnek, warzywa strączkowe, groszek cukrowy, buraki , kapusta ,
seler , bób, seler w dużych ilościach, kukurydza, kalafior, grzyby, awokado,
soja, brokuły,
|
Lucerna, pędy bambusa, kiełki fasoli, fasola
szparagowa, papryka, marchew, szczypiorek zielony, świeże zioła, ogórek,
sałata, pomidor, cukinia, wodorosty, botwina, dynia, szpinak baby, bataty,
rzodkiewka, kasztany wodne, ziemniaki
|
Owoce,
agawa i miód
|
Jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, morele, czereśnie,
wiśnie, jeżyny, porzeczki, figi, jagody goi, liczi, mango, grejpfrut, granat,
arbuz
|
Banan, jagody, żurawina, klementynki, pitaja, winogrona, spadź i
melon galia, kiwi, limonka, cytryna, mandarynka, pomarańcza, marakuja,
ananas, malina, rabarbar, truskawka
|
Mięso
|
Chorizo, wędliny, kiełbasa,
|
Wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina, indyk,
ryby i owoce morza, tofu
|
Mleko
i nabiał
|
Mleko krowie, kozie, owcze,, mleko sojowe, maślanka, kefir, jogurty, śmietana,
ser żółty, ser biały i serki lekkie do smarowania
|
Mleko bez laktozy, jogurt bez laktozy, sery twarde (np. cheddar,
szwajcarski, parmezan), jaja, masło klarowane, smalec, mozzarella, margaryna,
mleko migdałowe, mleko ryżowe,
|
Pieczywo
i płatki
|
Produkty żytnie, pszenne. Jęczmień, owies, kuskus,
musli, orkisz, kasza manna
|
Ryż, krążki kukurydziane, wafle ryżowe, mąka
ziemniaczana, gryka, tortille kukurydziane, mąka kukurydziana, proso, komosa
ryżowa,
|
Inne
|
Hummus, dżem, pesto, kostki
rosołowe, marynaty, proszek do
pieczenia,
pistacje, orzechy nerkowca
|
galaretki z dozwolonych owoców, glukoza, cukier, syrop klonowy,
majonez, musztarda, masło orzechowe, stewia, ocet winny, wasabi,
Nasiona nie więcej niż garść dziennie (popcorn, nasiona dyni, nasiona
chia, sezam, słonecznik, orzechy włoskie, orzeszki ziemne)
Oleje, większość przypraw
|
Napoje
|
Piwo (nie więcej niż szklankę) woda kokosowa, soki
owocowe w dużych ilościach, napoje gazowane, izotoniki, energydrink, herbaty
mocne chai, herbaty ziołowe (mniszek lekarski, koper, rumianek), wino nie
więcej niż 1 kieliszek.
Alkohol ogólnie jest nie wskazany bo działa
drażniąco na jelita
|
Sok pomarańczowy do 100 ml, kawa, herbata czarna słaba,
herbata zielona, mięta pieprzowa, biała herbata, woda, herbata owocowa i
ziołowa z dozwolonych.
|
Początki zawsze są trudne, ale warto zadbać o swoje zdrowie.
Jeśli chodzi o zdrowe i skuteczne odchudzanie, to ja ze swojej strony mogę polecić dietę pudełkową. Według mnie, jest to najlepszy sposób na utratę wagi. Jeśli jesteście zainteresowani, to sprawdźcie ofertę https://www.lightbox.pl/ Myślę, że zainteresuje was równie mocno, jak mnie.
OdpowiedzUsuń