Gulasz z kaszą gryczaną

Gulasz z łopatki wieprzowej


Uwielbiam kaszę gryczaną. A najlepiej do niej zawsze pasował mi gulasz. Dziś szybki sposób na łopatkę wieprzową :)

Składniki:
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej nie tłustej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki mąki gryczanej lub ryżowej
  •  natka pietruszki
  • szczypiorek
  • słodka papryka mielona, pieprz, sól, 
  • ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
  1. Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i oczyszczamy.
  2.  Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony, by zamknąć w środku wszystkie smaki. Wyciągamy usmażone mięsko. Na tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną w kostke paprykę czerwoną. Podsmażamy aż zmięknie i puści sok. 
  3. Dodajemy pokrojoną marchewkę, szczypiorek, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem przez minutkę. 
  4. Całość zalewamy wodą (około pół litra) i gotujemy, aż warzywa mocno zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką (można wcześniej uprażyć na patelni, by miała głębszy smak).
  5. Zagęszczamy sos mąką. Podajemy z kaszą gryczaną posypane natką pietruszki.
Smacznego!!!

Komentarze