Pstrąg z lubczykiem

Pieczony pstrąg z lubczykiem i surówką z marchewki

Ryba gości na moim stole bardzo często. Tym razem w wersji pieczonej z intensywnymi i różnorodnymi smakami.

Składniki na rybę:
  • 2 ładne pstrągi patroszone bez głowy
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 papryczka chili
  • Sól, rozmaryn suszony, imbir suszony
  • Sok z 1/2 cytryny
 Składniki na surówkę:
  • 2 duże marchewki
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki sezamu
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
  1.  Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i oprószyć lekko solą, rozmarynem i imbirem.
  2. Lubczyk i papryczkę umyć. Papryczkę przekroić wzdłuż na pół  i oczyścić z pestek. Do każdej ryby wkładać po gałązce lubczyku i połówce papryczki. Odstawić rybę na chwilę do lodówki, by się zamarynowała.
  3. Piec w około 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.
  4. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekać. połączyć.
  5. Sezam uprażyć na złoty kolor i dodać do surówki. Całość skropić odrobiną soku z cytryny i popieprzyć. Wymieszać. Podawać z upieczonym pstrągiem.

Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjny, jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania rybki. Polecam i zachęcam do dzielenia się wrażeniami :)

      Usuń

Prześlij komentarz