Pieczony pstrąg z lubczykiem i surówką z marchewki
Ryba gości na moim stole bardzo często. Tym razem w wersji pieczonej z intensywnymi i różnorodnymi smakami.
Składniki na rybę:
- 2 ładne pstrągi patroszone bez głowy
- 2 gałązki lubczyku
- 1 papryczka chili
- Sól, rozmaryn suszony, imbir suszony
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 duże marchewki
- Pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki sezamu
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
- Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i oprószyć lekko solą, rozmarynem i imbirem.
- Lubczyk i papryczkę umyć. Papryczkę przekroić wzdłuż na pół i oczyścić z pestek. Do każdej ryby wkładać po gałązce lubczyku i połówce papryczki. Odstawić rybę na chwilę do lodówki, by się zamarynowała.
- Piec w około 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekać. połączyć.
- Sezam uprażyć na złoty kolor i dodać do surówki. Całość skropić odrobiną soku z cytryny i popieprzyć. Wymieszać. Podawać z upieczonym pstrągiem.
Na pewno bardzo dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny, jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania rybki. Polecam i zachęcam do dzielenia się wrażeniami :)
Usuń