Zupa dyniowa - lekka i pożywna

Zupa krem z dyni

Pyszna zupa dyniowa w tym sezonie gości u mnie na stole bardzo często - smakuje wszystkim domownikom i można ją podawać z dowolnymi dodatkami. Dla tych co mogą idealne będą pyszne grzanki czosnkowe i łyżka śmietany. Dla pozostałych (w tym mnie) polecam prażone pestki dyni lub słonecznika z odrobiną ulubionej oliwy. Ale równie smacznym dodatkiem okazały się pieczone ziemniaczki w mundurkach. Zupa wspaniale rozgrzewa i jest niezwykle lekkostrawna.

Składniki:
  • 2,5 litra wody lub rosołku
  • 1 niewielka dynia (około 1kg)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • garść uprażonych pestek z dyni
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
 Przygotowanie
  1. Wodę zagotować z kilkoma listkami laurowymi. Wszystkie warzywa obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce (około płaskiej łyżki). 
  2. Wrzucić warzywa na gotująca się wodę, doprawić do smaku solą imbirem i gałką muszkatołową. Można tez doprawić słodką papryką. Gotować do miękkości.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć listki laurowa i zblendować całą zupę, tak by powstał gładki krem. Jeszcze raz sprawdzić smak i doprawić według upodobań. Jeśli zupa jest zbyt rzadka odparować ja przez chwilę, gotując na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Smacznego :)

Komentarze