Halibut smażony

Halibut smażony z sałatką 
marchewkowo - chrzanową

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które zawładnęło moim sercem i żołądkiem. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Danie dla dwóch głodnych osób.


Składniki:
  • 1/2 kg halibuta
  • 1/2 kg marchewki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 1/2 limonki, sól, pieprz
  • garść prażonych ziaren słonecznika łuskanego do posypania



   
Przygotowanie:
  1.  Rybę skrapiamy delikatnie limonką, przyprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy do zamarynowania na chwilę do lodówki
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Natkę siekamy i łączymy z marchewką. Dodajemy majonez, musztardę i chrzan. Mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku.
  3. Rybę smażymy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Halibut sam w sobie jest bardzo tłusta rybą.
  4. Na osobnej, suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor. 
  5. Usmażona rybę posypujemy słonecznikiem i podajemy z surówką marchewkową.

Smacznego!


Komentarze