Halibut smażony z sałatką
marchewkowo - chrzanową
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które zawładnęło moim sercem i żołądkiem. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Danie dla dwóch głodnych osób.
Składniki:
- 1/2 kg halibuta
- 1/2 kg marchewki
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
- 1/2 limonki, sól, pieprz
- garść prażonych ziaren słonecznika łuskanego do posypania
Przygotowanie:
- Rybę skrapiamy delikatnie limonką, przyprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy do zamarynowania na chwilę do lodówki
- Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Natkę siekamy i łączymy z marchewką. Dodajemy majonez, musztardę i chrzan. Mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku.
- Rybę smażymy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Halibut sam w sobie jest bardzo tłusta rybą.
- Na osobnej, suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor.
- Usmażona rybę posypujemy słonecznikiem i podajemy z surówką marchewkową.
Komentarze
Prześlij komentarz