Szarlotka Alci (bezglutenowa)
Dziś świętujemy, więc ciasta zabraknąć nie może. Niestety dieta FODMAP wyklucza całkowicie spożywanie jabłek, zwłaszcza w jej początkowych fazach. Przepis zamieszczam z myślą o bezglutenowcach! W wersji dla fodmapowsów można wykonać ciasto z malinami, truskawkami lub musem rabarbarowym :)
Składniki na ciasto:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)
- 2 szklanki mąki (gotowej mieszanki bezglutenowej)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżki mleka bez laktozy
- 2 jajka
- 160 gram masła
- około 2 kg jabłek (u mnie odmiana malinówka)
- około 1/4 szklanki wody
- odrobina cukru do smaku jeśli to konieczne
- cynamon (ja lubię dużo, więc dałam 2 łyżeczki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 gorzka czekolada bezglutenowa (najlepiej z goplany)
- ok 1/4 szklanki mleka bezglutenowego
- garść orzechów
- garść słonecznika
- garść pestek dyni
Przygotowanie masy jabłkowej:
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki wydrążając pestki. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą polowe kroimy w niewielkie kawałki.
- Wszystko wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż kawałki jabłek będą miękkie ale nie rozpadające się .
- Przyprawiamy masę do smaku cynamonem i cukrem.
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około minutki.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do miski przesypujemy przez sitko mąkę i sodę, dodajemy cukier i pozostałe składniki, wyrabiamy ręką lub mikserem. Ciasto jest klejące, ale takie ma być.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, formujemy kulę z ciasta i dzielimy ją na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut, drugą należy wylepić blaszkę wcześniej wyłożona papierem do pieczeni, odrobinę ponakłuwać widelcem i podpiec ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza
- Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową.
- Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy i układamy na jabłkach. Najlepiej wałkować przez folię na papierze do pieczenia, żeby nie kleiło się do wałka.
- Piec około 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Orzechy, słonecznik i pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- W rondelku zagrzać mleko i roztopić w nim gorzką czekoladę. Gdy masa będzie gładka, jeszcze ciepłą rozsmarować po powierzchni upieczonego ciasta.
- Na ciepłą czekoladę posypać równomiernie uprażoną mieszankę orzechów i nasion.
Smacznego!!!
lub
ułożyć ciasto na foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i
rozwałkować przez ową folię na prostokąt wielkości blachy. - See more
at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.x1FZ8JQ4.dpuf
lub
ułożyć ciasto na foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i
rozwałkować przez ową folię na prostokąt wielkości blachy. - See more
at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.x1FZ8JQ4.dpuf
Komentarze
Prześlij komentarz