Jabłecznik bezglutenowy

Szarlotka Alci (bezglutenowa)

Dziś świętujemy, więc ciasta zabraknąć nie może. Niestety dieta FODMAP wyklucza całkowicie spożywanie jabłek, zwłaszcza w jej początkowych fazach. Przepis zamieszczam z myślą o bezglutenowcach! W wersji dla fodmapowsów można wykonać ciasto z malinami, truskawkami lub musem rabarbarowym :)

Składniki na ciasto:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)
  • 2 szklanki mąki (gotowej mieszanki bezglutenowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki mleka bez laktozy
  • 2 jajka
  • 160 gram masła
Składniki na masę jabłkową:
  • około 2 kg jabłek (u mnie odmiana malinówka)
  •  około 1/4 szklanki wody
  • odrobina cukru do smaku jeśli to konieczne
  • cynamon (ja lubię dużo, więc dałam 2 łyżeczki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Składniki na polewę:
  •  1 gorzka czekolada bezglutenowa (najlepiej z goplany)
  • ok 1/4 szklanki mleka bezglutenowego
  • garść orzechów
  • garść słonecznika
  • garść pestek dyni

 Przygotowanie masy jabłkowej:
  1.  Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki wydrążając pestki. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą polowe kroimy w niewielkie kawałki. 
  2. Wszystko wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż kawałki jabłek będą miękkie ale nie rozpadające się . 
  3. Przyprawiamy masę do smaku cynamonem i cukrem. 
  4. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około minutki. 
  5. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
  1. Do miski przesypujemy przez sitko mąkę i sodę, dodajemy cukier i pozostałe składniki, wyrabiamy ręką lub mikserem. Ciasto jest klejące, ale takie ma być.
  2. Gdy wszystkie składniki się połączą, formujemy kulę z ciasta i dzielimy ją na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut, drugą należy wylepić blaszkę wcześniej wyłożona papierem do pieczeni, odrobinę ponakłuwać widelcem i podpiec ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza
  3. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową.
  4. Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy i układamy na jabłkach. Najlepiej wałkować przez folię na papierze do pieczenia, żeby nie kleiło się do wałka.
  5. Piec około 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie polewy z orzechami:
  1. Orzechy, słonecznik i pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  2. W rondelku zagrzać mleko i roztopić w nim gorzką czekoladę. Gdy masa będzie gładka, jeszcze ciepłą rozsmarować po powierzchni upieczonego ciasta.
  3. Na ciepłą czekoladę posypać równomiernie uprażoną mieszankę orzechów i nasion.
Smacznego!!!
lub ułożyć ciasto na foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować przez ową folię na prostokąt wielkości blachy. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.x1FZ8JQ4.dpuf
lub ułożyć ciasto na foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować przez ową folię na prostokąt wielkości blachy. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.x1FZ8JQ4.dpuf

Komentarze