Kotlety w panierce sezamowej

Sezamowe kotleciki


Idealne na ciepło i na zimno. Lubię zabierać je ze sobą na wycieczki w góry lub nad jezioro. Zastępują mi kabanosy :)

Składniki: 
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jajko
  • garść słoneczniku łuskanego, prażonego (opcjonalnie)
  •  przyprawy według uznania (u mnie sól ziołowa, pieprz cayenne, majeranek, papryka słodka
  • sezam
Przygotowanie:
  1. Paprykę umyć, pokroić w drobniutka kosteczkę, słonecznik uprażyć na suchej patelni
  2. Mięso wyłożyć do miski, dodać jajko, posiekaną paprykę, słonecznik i przyprawić do smaku. Mieszać tak długo, aż powstanie "klej" i mięso nie będzie się rozpadać. Pamiętajmy, że kotleciki są tym lepsze im więcej tego "kleju"
  3. Formować kotleciki, panierować sezamem i smażyć z obu stron na zloty kolor.

Smacznego!

Komentarze