Sezamowe kotleciki
Idealne na ciepło i na zimno. Lubię zabierać je ze sobą na wycieczki w góry lub nad jezioro. Zastępują mi kabanosy :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 papryka czerwona
- 1 jajko
- garść słoneczniku łuskanego, prażonego (opcjonalnie)
- przyprawy według uznania (u mnie sól ziołowa, pieprz cayenne, majeranek, papryka słodka
- sezam
Przygotowanie:
- Paprykę umyć, pokroić w drobniutka kosteczkę, słonecznik uprażyć na suchej patelni
- Mięso wyłożyć do miski, dodać jajko, posiekaną paprykę, słonecznik i przyprawić do smaku. Mieszać tak długo, aż powstanie "klej" i mięso nie będzie się rozpadać. Pamiętajmy, że kotleciki są tym lepsze im więcej tego "kleju"
- Formować kotleciki, panierować sezamem i smażyć z obu stron na zloty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz