Kurczak zapiekany

Kurczak zapiekany z warzywami


Dziś drobiowo-warzywne danie gotowe w 40 minut :) Cenię sobie zdrowe i szybkie w przygotowaniu dania. Zapiekanie mięso w wodzie jest dużo zdrowsze niż w tłuszczu, dlatego zamiast oliwy do naczynia wlewam odrobinę wody na dno (zamiast tłuszczu). Dzięki temu mięso jest miękkie i smaczne, tak jak warzywa.




Składniki:
  • 2 duże udka z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • ulubione zioła (u mnie kurkuma, tymianek, papryka czerwona, suszona natka pietruszki)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. W osobnej małej miseczce przygotowujemy marynatę ziołową: wsypujemy sól, pieprz, paprykę słodką, tymianek lub inne ulubione zioła i mieszamy wszystko razem. Posypujemy gotową mieszanką kurczaka z każdej strony, przykrywamy naczynie i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  3. W tym czasie warzywa myjemy i dokładnie szorujemy szczoteczką. Nie obieramy ze skóry. Kroimy w plasterki o grubości około 5 mm. Warzywa również można doprawić mieszanką przypraw (jak kurczaka lub według własnego uznania).
  4. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i między mięsem układamy plasterki ziemniaków, a po wierzchu posypujemy marchewką. Dolewamy odrobinę wody by lekko pokryła dno naczynia.
  5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut.
Smacznego!!!

Komentarze