Zapiekana cukinia z nadzieniem wołowym
Cukinia, to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie łączy się praktycznie ze wszystkim i wszystko można z niej zrobić. Placuszki, ciasto, danie główne, zupę, pasztet, surówkę, przetwory, pasty....
Ja dziś skupię się na wersji bardziej pożywnej, idealnej dla głodomorów - mięsożerców jak mój szanowny małżonek :)
Składniki:
- 3 cukinie średniej wielkości lub 6 dużych papryk do nadziewania (kolorowe)
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 10 dag kaszy gryczanej niepalonej lub ryżu
- 1 papryka czerwona do farszu
- 25 dag pomidorków koktajlowych (ja dałam żółte, żeby urozmaicić kolorystycznie danie)
- garść ziaren słonecznika łuskanego
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła suszone według uznania.
- Kaszę ugotować.
- Wszystkie warzywa umyć. Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki (pestki) najlepiej łyżką, tak by powstały łódeczki. Papryki, które mają być nadziewane umyć, odciąć tylko wierzch i wydrążyć środki tak by powstały gotowe "miseczki" do nadziewania.
- Mięso mielone podsmażyć na beztłuszczowej patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodka papryką - ja uwielbiam suszony rozmaryn więc dorzuciłam odrobinkę.
- Paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę i dorzucić do mięsa, razem dusić pod przykryciem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Dorzucić ugotowaną kaszę i ewentualnie jeszcze raz doprawić.
- Cukinie oprószyć delikatnie solą, nadziewać farszem. Na wierzchu poukładać kilka połówek pomidorków koktajlowych. Jeśli nadziewamy paprykę nie doprawiamy w żaden sposób tej surowej tylko nadziewamy farszem.
- Cukinie przykryć folią do pieczenia. Papryczki można posypać niewielką ilością parmezanu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz