Placki ziemniaczane

Klasyczne placki ziemniaczane 
w wersji FODMAP



 Placuszki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, to smaki mojego dzieciństwa. Niestety dziś śmietana mi szkodzi, a i do placków nie dodaje aromatycznej cebuli. Mimo to nadal są przepyszne i zajadam się nimi z cukrem, bez cukru, z musztardą, z sosem mięsnym i.t.p, i.t.d.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • około 3 łyżki mąki bezglutenowej
  • około 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól ewentualnie pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
  2. Do masy ziemniaczanej dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawiamy całość solą i pieprzem. Można dodać jajko i wymieszać wszystko dokładnie.
  3. Masę ziemniaczaną zagęszczamy mąką ziemniaczaną i mąką bezglutenową, ciasto ma być gęste na tyle, by po nałożeniu na patelni placki się nie rozlewały.
  4. Smażymy placki kładąc łyżką odpowiedniej wielkości "kleksy" na gorącym oleju. Po usmażeniu wyciągamy na papier i odsączamy nadmiar tłuszczu.
  5. Podajemy same, posypane cukrem lub jako dodatek do gulaszu.
Smacznego!!!

Komentarze