Klasyczne placki ziemniaczane
w wersji FODMAP
Placuszki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, to smaki mojego dzieciństwa. Niestety dziś śmietana mi szkodzi, a i do placków nie dodaje aromatycznej cebuli. Mimo to nadal są przepyszne i zajadam się nimi z cukrem, bez cukru, z musztardą, z sosem mięsnym i.t.p, i.t.d.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- około 3 łyżki mąki bezglutenowej
- około 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalnie)
- mały pęczek szczypiorku
- sól ewentualnie pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
- Do masy ziemniaczanej dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawiamy całość solą i pieprzem. Można dodać jajko i wymieszać wszystko dokładnie.
- Masę ziemniaczaną zagęszczamy mąką ziemniaczaną i mąką bezglutenową, ciasto ma być gęste na tyle, by po nałożeniu na patelni placki się nie rozlewały.
- Smażymy placki kładąc łyżką odpowiedniej wielkości "kleksy" na gorącym oleju. Po usmażeniu wyciągamy na papier i odsączamy nadmiar tłuszczu.
- Podajemy same, posypane cukrem lub jako dodatek do gulaszu.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz