Pulpety w sosie z marchewki
Bez mięsa jesienią obiad nie jest tak syty, jak bym chciała, a pulpety sprawdzają się u mnie rewelacyjnie. Są szybkie w przygotowaniu, smaczne i pożywne. Najbardziej lubię podawać je z kaszą gryczaną niepaloną.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 duża papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 pomidor
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 1 jajo
- sól, pieprz, przyprawy według uznania
- Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekany szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem. Ja dodałam także paprykę słodką i tymianek suszony. Wszystko razem dobrze wymieszać i mieszać do momentu, aż mięso będzie się kleić.
- Formować kulki i wrzucić na gotującą się wodę. Dorzucić pokrojoną w kosteczkę marchewkę i dusić pod przykryciem do momentu, aż marchewka lekko zmięknie.
- Ugotowane pulpety wyjąć na chwilę do miseczki, a do wody z marchewką dorzucić paprykę pokrojoną w paski i nadal gotować na lekkim ogniu ale bez przykrycia jednocześnie redukując sos.
- Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Dodać do sosu i nadal gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawić do smaku sos (u mnie tylko sól i pieprz).
- Dodać z powrotem wcześniej wyjęte pulpety i nadal gotować. Redukować sos do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
- Podawać z kaszą gryczaną, amarantusem lub ryżem. Po wierzchu posypać obficie natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz