Ryż z kurczakiem

Pierś z kurczaka w sosie dyniowym 
z ryżem


 
Szybkie przygotowanie, prosta potrawka i możliwość modyfikowania dodawanych składników, to coś co w kuchni lubię najbardziej. Takie są właśnie potrawy z piersi kurczaka i ryżu jako podstawy dania. Dziś moja wersja jesienna. Zapraszam do gotowania razem ze mną :)


  


Na początek nastawiamy ryż i gotujemy. W daniu użyłam przygotowanego wcześniej przeze mnie ketchupu dyniowego ze słoiczka. Zamiast tego można użyć kremu z dyni, oto szybki i łatwy przepis na jego przygotowanie:

               Potrzebne:
- około 300 dag dyni (1/4 średniej wielkości dyni)
- sól i ulubione przyprawy
- około 1 szklanki wody

               Przygotowanie kremu z dyni (ketchup):
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy dynie i gotujemy, aż dynia zmięknie. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, papryka słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie. Jeśli jest zbyt rzadkie, chwilkę gotujemy, by odparować nadmiar wody cały czas uważając aby nie przypalić. Krem ma mieć konsystencję ketchupu.


Składniki na sos:
  • ketchup z dyni jako baza
  • 1/2 kukurydzy z puszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka (filet)
  • przyprawy (kurkuma, papryka słodka, sól, pieprz, suszone zioła)
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
  1.  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę lub paseczki, w zależności od upodobań. oprószamy solą papryką słodką i kurkumą, odstawiamy do lodówki na około 10 minut.
  2.  W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: podgrzewamy nasz ketchup - krem dyniowy. Siekamy szczypiorek i wrzucamy do kremu, dorzucamy kukurydzę z puszki i wyłączamy ogień.
  3. Paprykę czerwoną wydrążamy, myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim zamarynowanego kurczaka. Dorzucamy paprykę czerwoną, całość przykrywamy i dusimy chwilkę aż mięsko będzie gotowe. 
  5. Zawartość patelni dodajemy do kremu dyniowego, mieszamy, ewentualnie przyprawiamy do smaku. 
Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż, lub ryż polewamy sosem już na talerzu.  Ja wybrałam pierwszą opcję, było pyszne!

Smacznego!

 

Komentarze