Pierś z kurczaka w sosie dyniowym
z ryżem
Szybkie przygotowanie, prosta potrawka i możliwość modyfikowania dodawanych składników, to coś co w kuchni lubię najbardziej. Takie są właśnie potrawy z piersi kurczaka i ryżu jako podstawy dania. Dziś moja wersja jesienna. Zapraszam do gotowania razem ze mną :)
Na początek nastawiamy ryż i gotujemy. W daniu użyłam przygotowanego wcześniej przeze mnie ketchupu dyniowego ze słoiczka. Zamiast tego można użyć kremu z dyni, oto szybki i łatwy przepis na jego przygotowanie:
Potrzebne:
- około 300 dag dyni (1/4 średniej wielkości dyni)
- sól i ulubione przyprawy
- około 1 szklanki wody
Przygotowanie kremu z dyni (ketchup):
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy dynie i gotujemy, aż dynia zmięknie. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, papryka słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie. Jeśli jest zbyt rzadkie, chwilkę gotujemy, by odparować nadmiar wody cały czas uważając aby nie przypalić. Krem ma mieć konsystencję ketchupu.
Składniki na sos:
- ketchup z dyni jako baza
- 1/2 kukurydzy z puszki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka (filet)
- przyprawy (kurkuma, papryka słodka, sól, pieprz, suszone zioła)
- masło klarowane do smażenia
- Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę lub paseczki, w zależności od upodobań. oprószamy solą papryką słodką i kurkumą, odstawiamy do lodówki na około 10 minut.
- W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: podgrzewamy nasz ketchup - krem dyniowy. Siekamy szczypiorek i wrzucamy do kremu, dorzucamy kukurydzę z puszki i wyłączamy ogień.
- Paprykę czerwoną wydrążamy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim zamarynowanego kurczaka. Dorzucamy paprykę czerwoną, całość przykrywamy i dusimy chwilkę aż mięsko będzie gotowe.
- Zawartość patelni dodajemy do kremu dyniowego, mieszamy, ewentualnie przyprawiamy do smaku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz