Chleb gryczany

Chleb gryczany z dodatkiem mąki żytniej 
i ziarnami

Mimo, iż żyto nie jest wskazane na FODMAPie, mój organizm dobrze znosi to zboże. Ci, którzy zaczynają dopiero przygodę z dietą, mogą mąkę żytnią zastąpić np. ryżową. Nie bójcie się próbować modyfikować przepisów do własnych potrzeb. Powodzenia!

Składniki:
  •  3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki żytniej, pełnoziarnistej
  • 75 dag drożdży (3/4 kostki)
  • spora garść ziaren słonecznika
  • spora garść siemienia lnianego
  • garść łuskanych pestek dyni lub innych ulubionych ziaren
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki octu
  • około 3,5 szklanki wody
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać obie mąki. Drożdże włożyć do szklanki i zalać letnią wodą, wymieszać. Wlać do mąki drożdzę i resztę wody (około 3 szklanki). Całość wymieszać, by składniki się połączyły.
  2. Do masy mącznej dodać pozostałe składniki (ocet, sól, ziarna, płatki) i wyrabiać ciasto, mieszając przez około 10 minut, by dobrze się napowietrzyło.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do blaszek, wierzch wygładzić zmoczoną dłonią. Można posypać sezamem lub ulubionym ziarnem. 
  4. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 40 minut.
Smacznego!

Komentarze