Chleb gryczany z dodatkiem mąki żytniej
i ziarnami
Mimo, iż żyto nie jest wskazane na FODMAPie, mój organizm dobrze znosi to zboże. Ci, którzy zaczynają dopiero przygodę z dietą, mogą mąkę żytnią zastąpić np. ryżową. Nie bójcie się próbować modyfikować przepisów do własnych potrzeb. Powodzenia!
Składniki:
- 3 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki żytniej, pełnoziarnistej
- 75 dag drożdży (3/4 kostki)
- spora garść ziaren słonecznika
- spora garść siemienia lnianego
- garść łuskanych pestek dyni lub innych ulubionych ziaren
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki octu
- około 3,5 szklanki wody
- Do miski wsypać obie mąki. Drożdże włożyć do szklanki i zalać letnią wodą, wymieszać. Wlać do mąki drożdzę i resztę wody (około 3 szklanki). Całość wymieszać, by składniki się połączyły.
- Do masy mącznej dodać pozostałe składniki (ocet, sól, ziarna, płatki) i wyrabiać ciasto, mieszając przez około 10 minut, by dobrze się napowietrzyło.
- Wyrobione ciasto przełożyć do blaszek, wierzch wygładzić zmoczoną dłonią. Można posypać sezamem lub ulubionym ziarnem.
- Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 40 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz