Naleśniki Gryczane

Bezglutenowe naleśniki gryczane


Kocham naleśniki, mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację! Codziennie! Największą ich zaletą jest to, że można przyrządzać je na milion sposobów: na słodko, na słono, na kwaśno, z warzywami, z owocami, z mięsem, polane sosem.... itd.
Dziś proponuje przepis na naleśniki w diecie bezglutenowej i diecie FODMAP. Przepis łatwy, jednak samo smażenie wymaga odrobinę wprawy. Nie zrażajcie się zatem, gdy pierwszy naleśnik się nie uda. Tylko trening czyni mistrza! Sam przepis możecie dowolnie modyfikować, w zależności od potrzeb i smaku

Potrzebne składniki:
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej (bezglutenowej)
  • 0,5 szklanki mieszanki bezglutenowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • około 2 - 3 szklanki wody (może być też mleko roślinne lub mieszanka mleka i wody)
  • szczypta soli lub innych przypraw (według uznania)
Wykonanie:
  1. Do miski wlewam 2 szklanki wody, mieszam dokładnie najlepiej mikserem lub trzepaczką z jajkiem i mąkami oraz szczyptą soli tak, by ciasto miało gładką konsystencję.
  2. Ciasto odstawiam na około 15 minut, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. 
  3. Ciasto jest teraz gęstsze. Dodaję oliwę, mieszam dokładnie i dolewam wody "na oko" tak, by ciasto było lejące - nie za wodniste ani nie za gęste - musi się dobrze rozlewać na patelni podczas smażenia.
  4. Mocno rozgrzewam patelnie. Pierwszego naleśnika smażę na kropelce oleju, żeby się nie przyklejał. Patelnie dosmarowuję olejem dopiero w momencie, gdy ciasto zacznie przywierać (co kilka nalesników). Naleśniki przewracam na drugą stronę drewniana szpatułką.
  5. Podaję z ulubionymi dodatkami (u mnie mus truskawkowy).

Smacznego!!!

Komentarze