Bezglutenowe naleśniki gryczane
Kocham naleśniki, mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację! Codziennie! Największą ich zaletą jest to, że można przyrządzać je na milion sposobów: na słodko, na słono, na kwaśno, z warzywami, z owocami, z mięsem, polane sosem.... itd.
Dziś proponuje przepis na naleśniki w diecie bezglutenowej i diecie FODMAP. Przepis łatwy, jednak samo smażenie wymaga odrobinę wprawy. Nie zrażajcie się zatem, gdy pierwszy naleśnik się nie uda. Tylko trening czyni mistrza! Sam przepis możecie dowolnie modyfikować, w zależności od potrzeb i smaku
Potrzebne składniki:
- 0,5 szklanki mąki gryczanej (bezglutenowej)
- 0,5 szklanki mieszanki bezglutenowej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- około 2 - 3 szklanki wody (może być też mleko roślinne lub mieszanka mleka i wody)
- szczypta soli lub innych przypraw (według uznania)
- Do miski wlewam 2 szklanki wody, mieszam dokładnie najlepiej mikserem lub trzepaczką z jajkiem i mąkami oraz szczyptą soli tak, by ciasto miało gładką konsystencję.
- Ciasto odstawiam na około 15 minut, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Ciasto jest teraz gęstsze. Dodaję oliwę, mieszam dokładnie i dolewam wody "na oko" tak, by ciasto było lejące - nie za wodniste ani nie za gęste - musi się dobrze rozlewać na patelni podczas smażenia.
- Mocno rozgrzewam patelnie. Pierwszego naleśnika smażę na kropelce oleju, żeby się nie przyklejał. Patelnie dosmarowuję olejem dopiero w momencie, gdy ciasto zacznie przywierać (co kilka nalesników). Naleśniki przewracam na drugą stronę drewniana szpatułką.
- Podaję z ulubionymi dodatkami (u mnie mus truskawkowy).
Komentarze
Prześlij komentarz