Ryba i ziemniaczki w mundurkach
Dziś pstrąg łososiowy i ziemniaczki pieczone z dodatkiem marchewki. Szybko, prosto i zdrowo. :)
Składniki:
- 2 kawałki świeżego pstrąga łososiowego
- natka pietruszki
- sok z połowy cytryny
- ziemniaki (około 6 szt. średniej wielkości)
- 2 marchewki w miarę proste.
- Ziemniaki myjemy i podgotowujemy około 10-15 minut, żeby szybciej doszły później w piekarniku.
- Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy, posypujemy rybę po wierzchu i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
- Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką odwrotnie niż zwykle, tak, by na pokrywce można było ułożyć ziemniaki.
- Ziemniaki przed ułożeniem można naciąć na krzyż, doprawić solą i papryką słodką.
- Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ryba będzie gotowa (ok 15 minut)
- W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę. Staramy się obierakiem wyciąć wstążki wzdłuż korzenia marchewki tak, by wyglądały jak makaron. Tak pokrojona marchew wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy, aż zmięknie, uważając, by jej nie połamać.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz