Pstrąg łososiowy

Ryba i ziemniaczki w mundurkach

Dziś pstrąg łososiowy i ziemniaczki pieczone z dodatkiem marchewki. Szybko, prosto i zdrowo. :)

Składniki:
  • 2 kawałki świeżego pstrąga łososiowego
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • ziemniaki (około 6 szt. średniej wielkości)
  • 2 marchewki w miarę proste.
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki myjemy i podgotowujemy około 10-15 minut, żeby szybciej doszły później w piekarniku.
  2. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy, posypujemy rybę po wierzchu i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
  3. Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką odwrotnie niż zwykle, tak, by na pokrywce można było ułożyć ziemniaki.
  4. Ziemniaki przed ułożeniem można naciąć na krzyż, doprawić solą i papryką słodką.
  5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ryba będzie gotowa (ok 15 minut)
  6. W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę. Staramy się obierakiem wyciąć wstążki wzdłuż korzenia marchewki tak, by wyglądały jak makaron. Tak pokrojona marchew wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy, aż zmięknie, uważając, by jej nie połamać. 
Smacznego!!!

Komentarze