Ryba w roli głównej

Łosoś z musem dyniowym i ryżem


Ryby powinny być podstawa naszej diety. Zaraz po warzywach. Są  źródłem zdrowia, świetnie działają na nasz układ trawienny, nie obciążając go. Jeśli nie lubicie intensywnego zapachu ryby, proponuję używać dużej ilości cytryny lub limonki, jest to przy okazji dodatkowe źródło witamin :)
Przygotowując rybę najbardziej lubię zestawienie lubczyku i cytryny, jednak dziś będzie nieco inaczej.



Składniki:
  • dwa kawałki łososia ze skórą
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 200 g ryżu
  • mus dyniowy (ze słoiczka lub przygotowany na świeżo)
Przygotowanie:
  1. Rybę myjemy, osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy sola i przyprawami, odstawiamy do lodówki na chwilę, by się zamarynowała (10 minut).
  2. Ryż gotujemy. Można dodać odrobinę kurkumy - będzie miał wtedy wyrazisty smak.
  3. Mus dyniowy miałam przygotowany wcześniej w słoiczku, poniżej podaje przepis.
  4. Podawać jak na zdjęciu :)
Smacznego!!!
 
Mus dyniowy:
               Potrzebne:
- około 300 dag dyni (1/4 średniej wielkości dyni)
- sól i ulubione przyprawy
- około 1 szklanki wody


              Przygotowanie:
          Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy dynie i gotujemy, aż dynia zmięknie. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, papryka słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie. Jeśli jest zbyt rzadkie, chwilkę gotujemy, by odparować nadmiar wody cały czas uważając aby nie przypalić. Krem ma mieć konsystencję ketchupu.
          Proponuję zwiększać proporcje i zawekować mus do słoików. W każdej chwili można użyć go jako dodatek do mięs, zagęszczacz sosów czy zup. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

Komentarze