Świąteczna ośmiornica
Skoro w Wigilię ryby królują na stole, to dlaczego nie przyrządzić czegoś bardziej szalonego? Tak oto pojawił się pomysł na ośmiorniczkę w sosie winegret. Robiłam ośmiornicę po raz pierwszy w życiu, ale wyszło pysznie :) A do tego przez moment poczułam się, jak na gorących wakacjach....
Składniki:
- ośmiornica mrożona (około 1kg)
- 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
- 2 liście laurowe
- odrobina oliwy do smażenia
- 4-5 łyżki oliwy
- sok z 1/2 limonki
- zioła prowansalskie, pieprz, odrobina soli
- Ośmiornicę rozmrażamy przez noc w lodówce, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy według wskazówek na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=WxJj30Ud4V8
- W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy liście laurowe. Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy ośmiornicę. Dusimy pod szczelnym przykryciem około 30 minut.
- Przygotowujemy sos: łączymy oliwę, sok z limonki zioła i przyprawy. Polewamy nim ugotowaną ośmiornicę.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz