Ośmiornica

Świąteczna ośmiornica

Skoro w Wigilię ryby królują na stole, to dlaczego nie przyrządzić czegoś bardziej szalonego? Tak oto pojawił się pomysł na ośmiorniczkę w sosie winegret. Robiłam ośmiornicę po raz pierwszy w życiu, ale wyszło pysznie :) A do tego przez moment poczułam się, jak na gorących wakacjach....

Składniki:
  • ośmiornica mrożona (około 1kg)
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina białego 
  • 2 liście laurowe
  • odrobina oliwy do smażenia 
na sos:
  • 4-5 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 limonki
  • zioła prowansalskie, pieprz, odrobina soli
Przygotowanie:
  1. Ośmiornicę rozmrażamy przez noc w lodówce, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy według wskazówek na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=WxJj30Ud4V8
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy liście laurowe. Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy ośmiornicę. Dusimy pod szczelnym przykryciem około 30 minut.
  3. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę, sok z limonki zioła i przyprawy. Polewamy nim ugotowaną ośmiornicę.
Smacznego!!!

Komentarze