Pachnące pierniczki z niskim FODMAP
Bez korzennych pierników nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Pachną obłędnie na każdym etapie ich przygotowań i zjadają się zawsze zbyt szybko ;) Moje pierniczki są bardzo orzechowe!
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki gryczanej lub mieszanki bezglutenowej
- 3 łyżki masła klarowanego
- gotowa przyprawa do piernika (bez glutaminianu sodu) lub korzenne przyprawy według gustu: imbir, cynamon, kardamon, goździki.
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki sody
- można dodać sok z połówki pomarańczy
- Wszystkie sypkie składniki łączymy i mieszamy, dodajemy masło orzechowe i klarowane oraz jajko (i sok).
- Ugniatamy ciasto do momentu połączenia się składników, jeśli jest zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, aby zesztywniało na około 0,5 - 1 godzinę
- Zimne ciasto rozwałkowujemy między foliami (aby nie przyklejało sie do wałka na grubość około 0,5 - 1cm i wycinamy dowolne kształty.
- Układamy ciasteczka na blaszce i pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Gotowe ciasteczka powinny wystygnąć, można dekorować je według uznania lukrem, czekoladą... U mnie bez zbędnych dekoracji - stawiam na prostotę w tym roku :)
Smacznego!!!
Ale pyszności! Już zaczynam czuć magię świąt. Przed świątecznymi przysmakami postawiłam na detoks - soki Nuja. Świetna dieta. Smaczna i skuteczna!
OdpowiedzUsuń