Śledź w sosie musztardowym
Święta bez śledzia, to nie święta. Ja swojego zrobiłam w kwaśnej wersji - tak jak lubię.
Składniki:
- 4 filety śledziowe w zalewie solnej (ważne by był bez cebuli!!!)
- 2-3 łyżeczki musztardy francuzkej (czytajcie skład! nie może zawierać octu jabłkowego)
- 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 limonki
- szczypiorek
- Śledzie opłukać i zalać zimną wodą, zostawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie pokroić na mniiejsze kawałki, tak by były gotowe do zamarynowania.
- Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy obie musztardy, dodajemy pokrojony szczypiorek i sok z limonki oraz cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Dno naczynia smarujemy lekko musztardą, układamy filety śledziowe, znowu smarujemy musztardą i tak do momentu, aż skończą się śledzie ;)
- Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz