Śledzik świąteczny

Śledź w sosie musztardowym

Święta bez śledzia, to nie święta. Ja swojego zrobiłam w kwaśnej wersji - tak jak lubię.

Składniki:
  • 4 filety śledziowe w zalewie solnej (ważne by był bez cebuli!!!)
  • 2-3 łyżeczki musztardy francuzkej (czytajcie skład! nie może zawierać octu jabłkowego)
  • 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypiorek
Wykonanie:
  1. Śledzie opłukać i zalać zimną wodą, zostawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie pokroić na mniiejsze kawałki, tak by były gotowe do zamarynowania.
  2. Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy obie musztardy, dodajemy pokrojony szczypiorek i sok z limonki oraz cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Dno naczynia smarujemy lekko musztardą, układamy filety śledziowe, znowu smarujemy musztardą i tak do momentu, aż skończą się śledzie ;)
  4. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!!!

Komentarze