Szybkie danie

Makaron ryżowy 
z sosem serowo - szpinakowym

Założenie jest takie, że danie powstanie w 15 minut. Udało się zamknąć w 14' :) Haczyk? Musicie mieć już zrobione zakupy... Do sosu użyłam twardego sera owczego, ale polecam użyć parmezanu, jeśli jesteście w początkowej fazie diety i nie wprowadzacie jeszcze do jadłospisu nabiału.

Składniki (dla 2 osób):


  • opakowanie makaronu ryżowego (u mnie grube nitki)
  • opakowanie szpinaku baby
  • ok. 150 dag parmezanu
  • tuńczyk w sosie własnym (opcjonalnie)
  • szczypiorek
  • pomidor
  • czubata łyżeczka papryki mielonej 
  • gałka muszkatołowa
  • (opcjonalnie) trochę świeżej czerwonej papryki
Przygotowanie:
  1.  Przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jeśli macie paprykę czerwoną, należy pokroić ją w kosteczkę i podsmażyć na oleju i dosypujemy mieloną, prażymy. Jeśli nie macie świeżej, to na oleju prażymy samą paprykę mieloną.
  3. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do papryki. Chwilkę przesmażamy. Dosypujemy posiekany szczypiorek.
  4. Szpinak płuczemy i dosypujemy na patelnie, przykrywamy i dusimy. Doprawiamy gałką.
  5. Ser ścieramy na grubych oczkach i dosypujemy do sosu. Mieszamy, czekamy aż się rozpuści. 
  6. Do gotowego sosu możemy dosypać odsączonego tuńczyka z puszki, ale to dla tych, którzy lubią bardziej syte dania lub mają na niego ochotę, tak jak ja ;)
  7. Gotowy sos łączymy z makaronem ryżowym, dokładnie mieszamy i tak podajemy. Można po wierzchu posypać świeżymi ziołami (pietruszka, szczypiorek).
Smacznego!!!

Komentarze