Makaron ryżowy
z sosem serowo - szpinakowym
Założenie jest takie, że danie powstanie w 15 minut. Udało się zamknąć w 14' :) Haczyk? Musicie mieć już zrobione zakupy... Do sosu użyłam twardego sera owczego, ale polecam użyć parmezanu, jeśli jesteście w początkowej fazie diety i nie wprowadzacie jeszcze do jadłospisu nabiału.
Składniki (dla 2 osób):
- opakowanie makaronu ryżowego (u mnie grube nitki)
- opakowanie szpinaku baby
- ok. 150 dag parmezanu
- tuńczyk w sosie własnym (opcjonalnie)
- szczypiorek
- pomidor
- czubata łyżeczka papryki mielonej
- gałka muszkatołowa
- (opcjonalnie) trochę świeżej czerwonej papryki
- Przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jeśli macie paprykę czerwoną, należy pokroić ją w kosteczkę i podsmażyć na oleju i dosypujemy mieloną, prażymy. Jeśli nie macie świeżej, to na oleju prażymy samą paprykę mieloną.
- Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do papryki. Chwilkę przesmażamy. Dosypujemy posiekany szczypiorek.
- Szpinak płuczemy i dosypujemy na patelnie, przykrywamy i dusimy. Doprawiamy gałką.
- Ser ścieramy na grubych oczkach i dosypujemy do sosu. Mieszamy, czekamy aż się rozpuści.
- Do gotowego sosu możemy dosypać odsączonego tuńczyka z puszki, ale to dla tych, którzy lubią bardziej syte dania lub mają na niego ochotę, tak jak ja ;)
- Gotowy sos łączymy z makaronem ryżowym, dokładnie mieszamy i tak podajemy. Można po wierzchu posypać świeżymi ziołami (pietruszka, szczypiorek).
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz