Pieczona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną i surówką

Pieczona pierś z kurczaka
z kaszą gryczaną i surówką

Pierś upiekłam rano, wystarczyła na obiad i do fodmapowych kanapek na dwa dni! Szczerze polecam!

Składniki:
  • duża podwójna pierś z kurczaka (jeszcze lepsza i zdrowsza będzie z indyka) - około 0,7 kg
  • maslo klarowane do pieczenia
  • kurkuma, papryka słodka, pieprz ziołowy, imbir, sól
  • około 100 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • ulubiona surówka (u mnie zielona część kapusty pekińskiej, papryka czerwona, kukurydza z puszki, oliwa, sól, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
  1. Pierś dokładnie myjemy i oczyszczamy.
  2. na talerzyku łaczymy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi pierś. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby się zamarynowała.
  3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy zamarynowaną pierś i posypujemy odrobiną masla klarowanego, by mięsko było wilgotne i nabralo głębszego smaku. Przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (190 stopni C) na około pół godziny.
  4. Podajemy na cieplo krojone plastry pierśi z kasza i surówką
  5. Zimna pierś świetnie nadaje się do kanapek lub do krążków ryżowych.
Smacznego!!!

Komentarze

  1. Z pewnością znajdą sie tutaj osoby , które nie mają czasu na gotowanie w domu. Sam nie mam na to czasu, a mam ściśle określoną dietę, więc korzystam z najlepszego cateringu dietetycznego ze strony https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-poznan .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz