Pieczona pierś z kurczaka
z kaszą gryczaną i surówką
z kaszą gryczaną i surówką
Pierś upiekłam rano, wystarczyła na obiad i do fodmapowych kanapek na dwa dni! Szczerze polecam!
Składniki:
- duża podwójna pierś z kurczaka (jeszcze lepsza i zdrowsza będzie z indyka) - około 0,7 kg
- maslo klarowane do pieczenia
- kurkuma, papryka słodka, pieprz ziołowy, imbir, sól
- około 100 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- ulubiona surówka (u mnie zielona część kapusty pekińskiej, papryka czerwona, kukurydza z puszki, oliwa, sól, zioła prowansalskie)
- Pierś dokładnie myjemy i oczyszczamy.
- na talerzyku łaczymy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi pierś. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby się zamarynowała.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy zamarynowaną pierś i posypujemy odrobiną masla klarowanego, by mięsko było wilgotne i nabralo głębszego smaku. Przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (190 stopni C) na około pół godziny.
- Podajemy na cieplo krojone plastry pierśi z kasza i surówką
- Zimna pierś świetnie nadaje się do kanapek lub do krążków ryżowych.
Smacznego!!!
Z pewnością znajdą sie tutaj osoby , które nie mają czasu na gotowanie w domu. Sam nie mam na to czasu, a mam ściśle określoną dietę, więc korzystam z najlepszego cateringu dietetycznego ze strony https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-poznan .
OdpowiedzUsuń