Kasza gryczana z warzywami i jajkiem
Jak zwykle jestem zabiegana, więc i obiad szybki w wykonaniu, a jednocześnie zdrowy i pożywny. Do tego całkowicie lowFODMAP!!!
Składniki:
- kasza gryczana niepalona BIO (około 150 gram)
- 4 jajka od szczęśliwej kury :)
- mała cukinia
- pomidor
- marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- garść kukurydzy z puszki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy w osobnym garnku, tak samo jajka gotujemy na twardo.
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy marchewkę, ściągamy skórkę z pomidora (jeśli jej nie lubimy) i kroimy według uznania. Ja marchewkę pokroiłam w talarki, tak jak i cukinię. Paprykę w paseczki, pomidory w kostkę.
- Pokrojone ważywa podsmażamy na maśle klarowanym, lekko podlewamy wodą i przykrywamy aby dusiły sie i dochodziły w swoim sosie.
- Do gotowych warzyw dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną, dokładnie mieszamy i dorzucamy jajka wcześniej obrane i pokrojone w ćwiartki.
- Calość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz