Szybkie danie z patelni

Kasza gryczana z warzywami i jajkiem


Jak zwykle jestem zabiegana, więc i obiad szybki w wykonaniu, a jednocześnie zdrowy i pożywny. Do tego całkowicie lowFODMAP!!!

Składniki:
  • kasza gryczana niepalona BIO (około 150 gram)
  • 4 jajka od szczęśliwej kury :)
  • mała cukinia
  • pomidor
  • marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • garść kukurydzy z puszki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
  1. Kaszę gotujemy w osobnym garnku, tak samo jajka gotujemy na twardo.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy marchewkę, ściągamy skórkę z pomidora (jeśli jej nie lubimy) i kroimy według uznania. Ja marchewkę pokroiłam w talarki, tak jak i cukinię. Paprykę w paseczki, pomidory w kostkę.
  3. Pokrojone ważywa podsmażamy na maśle klarowanym, lekko podlewamy wodą i przykrywamy aby dusiły sie i dochodziły w swoim sosie.
  4. Do gotowych warzyw dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną, dokładnie mieszamy i dorzucamy jajka wcześniej obrane i pokrojone w ćwiartki.
  5. Calość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Smacznego!!!

Komentarze