Szybkie, zdrowe, kolorowe kotleciki fodmapowe
Szukając pomysłu na coś szybkiego nieźle musiałam się na kombinować, ale są - smaczne i chrupiące, do tego zdrowe i fodmapowe kotleciki z makaronu ryżowego. Makaron został po niedzielnym rosołku, a w związku z tym, że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam wykorzystać resztki i przyrządzić szybki obiad. Kotleciki smażą się dość długo, i trochę trzeba się natrudzić, żeby ich nie rozsypać podczas przewracania na drugą stronę, ale szybko doszłam do wprawy. Najważniejsze, to dobrze przysmażyć pierwszą ze stron.
- 1/2 paczki gotowego już makaronu ryżowego
- 1 jajko
- Duża garść pomidorków koktajlowych
- Mała garść fasolki szparagowej (jest wskazana dla fodmapowców w ograniczonych ilościach i w kolejnych fazach diety, dlatego jeśli jesteście na początku przygody, wykluczcie fasolkę i zastąpcie ją np. cukinią)
- Starty na grubych oczkach średni korzeń pietruszki
- Garść startego parmezanu lub sera bez laktozy
- szczypiorek
- Przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona)
- Masło klarowane do smażenia
- Warzywa (pomidorki, fasolkę, szczypior) myjemy i kroimy, Ścieramy na tarce pietruszkę i ser żółty. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie mieszając i dodajemy pozostałe (jajko, przyprawy, makaron)
- Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy masło.
- Smażymy kotleciki, formując łyżką odpowiedni kształt, przewracamy na druga stronę, dopiero, gdy kotlety mocno się przysmażą i zetną (chodzi o to, żeby się nie rozpadły).
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz