Kotleciki z makaronu ryżowego


Szybkie, zdrowe, kolorowe kotleciki fodmapowe

Szukając pomysłu na coś szybkiego nieźle musiałam się na kombinować, ale są - smaczne i chrupiące, do tego zdrowe i fodmapowe kotleciki z makaronu ryżowego. Makaron został po niedzielnym rosołku, a w związku z tym, że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam wykorzystać resztki i przyrządzić szybki obiad. Kotleciki smażą się dość długo, i trochę trzeba się natrudzić, żeby ich nie rozsypać podczas przewracania na drugą stronę, ale szybko doszłam do wprawy. Najważniejsze, to dobrze przysmażyć pierwszą ze stron.

Składniki:
    • 1/2 paczki gotowego już makaronu ryżowego
    • 1 jajko
    • Duża garść pomidorków koktajlowych
    • Mała garść fasolki szparagowej (jest wskazana dla fodmapowców w ograniczonych ilościach i w kolejnych fazach diety, dlatego jeśli jesteście na początku przygody, wykluczcie fasolkę i zastąpcie ją np. cukinią)
    • Starty na grubych oczkach średni korzeń pietruszki
    • Garść startego parmezanu lub sera bez laktozy
    • szczypiorek
    • Przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona) 
    • Masło klarowane do smażenia
    Wykonanie:
    1. Warzywa (pomidorki, fasolkę, szczypior) myjemy i kroimy, Ścieramy na tarce pietruszkę i ser żółty. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie mieszając i dodajemy pozostałe (jajko, przyprawy, makaron)
    2. Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy masło.
    3. Smażymy kotleciki, formując łyżką odpowiedni kształt, przewracamy na druga stronę, dopiero, gdy kotlety mocno się przysmażą i zetną (chodzi o to, żeby się nie rozpadły). 
    Smacznego !!! 



    Komentarze