Gryczane kotleciki
Pomysł powstał na szybko, w poniedziałkowym pośpiechu :) W lodówce stały warzywa i mięso, które zostały z niedzielnego rosołku, a że nie lubię marnować jedzenia, postanowiłam zrobić kotelciki - szybko i smakowicie.
Składniki:
- 2 ugotowane szyjki z indyka
- 250 dag białej kaszy gryczanej
- 2 jaja
- 2 duże ugotowane marchewki
- 1 duża ugotowana pietruszka
- 1/2 ugotowanego selera
- ulubione świeże zioła (u mnie szczypior, pietruszka i lubczyk)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy, oddzielamy mięso od kości (kosteczki nam są nie potrzebne - można wyrzucić). Wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kosteczkę, zioła siekamy.
- Łączymy wszystkie składniki i dodajemy jaja. Mieszamy masę, doprawiając ją do smaku. Można dodać zamiast świeżych ziół - suszone. Masa ma być gęsta i kleista, podobna do masy na kotlety mielone. Jeśli taka nie jest, można dosypać odrobinę mąki bezglutenowej.
- Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła klarowanego i smażymy uformowane kotleciki. Dobrze, żeby były bardziej płaskie niż okrągłe - lepiej się trzymają.
- Podajemy same, z sałatką lub sosem pomidorowym (najlepiej ze świeżych pomidorów).
Komentarze
Prześlij komentarz