Kotlety z białej kaszy gryczanej

Gryczane kotleciki


Pomysł powstał na szybko, w poniedziałkowym pośpiechu :) W lodówce stały warzywa i mięso, które zostały z niedzielnego rosołku, a że nie lubię marnować jedzenia, postanowiłam zrobić kotelciki - szybko i smakowicie.

Składniki:
  • 2 ugotowane szyjki z indyka
  • 250 dag białej kaszy gryczanej
  • 2 jaja
  • 2 duże ugotowane marchewki
  • 1 duża ugotowana pietruszka
  • 1/2 ugotowanego selera
  • ulubione świeże zioła (u mnie szczypior, pietruszka i lubczyk)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy, oddzielamy mięso od kości (kosteczki nam są nie potrzebne - można wyrzucić). Wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kosteczkę, zioła siekamy.
  2. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy jaja. Mieszamy masę, doprawiając ją do smaku. Można dodać zamiast świeżych ziół - suszone. Masa ma być gęsta i kleista, podobna do masy na kotlety mielone. Jeśli taka nie jest, można dosypać odrobinę mąki bezglutenowej.
  3. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła klarowanego i smażymy uformowane kotleciki. Dobrze, żeby były bardziej płaskie niż okrągłe - lepiej się trzymają.
  4. Podajemy same, z sałatką lub sosem pomidorowym (najlepiej ze świeżych pomidorów).

Smacznego!!!

Komentarze