Gulasz dziś proponowany, to taka alternatywna wersja leczo. Jest dużo papryki, trochę cukinii, mięso z indyka i świeże zioła - samo zdrowie!
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 3 duże papryki
- 500g mięsa z indyka na gulasz (u mnie pierś)
- 2 duże pomidory świeże
- 1 mała cukinia
- świeże zioła (pietruszka, szczypior) do posypania
- przyprawy (kurkuma, papryka, imbir, pieprz sól, tymianek)
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Ja lubię duże kawałki, więc kroję grubo. Każde z pokrojonych warzyw czeka w osobnej miseczce.
- Mięso powinno być pokrojone w kostkę i doprawione przed smażeniem. Używamy przypraw, według gustu. Imbir bardzo dobrze zastępuje smak czosnku.
- Przyprawione mięso smażymy na gorącym tłuszczu (najlepiej masło klarowane) tak, by ścięło się z każdej strony. Gdy się zetnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. W razie potrzeby można dolać wody lub bulionu.
- Gdy mięso jest już gotowe można dorzucać po kolei warzywa: w pierwszej kolejności papryka. Po około 5 minutach duszenia papryki dorzucamy cukinię i także dusimy 5 minut. Dodajemy pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy ponownie do smaku.
- Zdejmujemy potrawę z ognia, przed podaniem warto posypać gulasz świeżymi ziołami.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz