Gulasz paprykowy z indykiem

Gulasz dziś proponowany, to taka alternatywna wersja leczo. Jest dużo papryki, trochę cukinii, mięso z indyka i świeże zioła - samo zdrowie!

Składniki:
  • 3 duże papryki
  • 500g mięsa z indyka na gulasz (u mnie pierś)
  • 2 duże pomidory świeże
  • 1 mała cukinia
  • świeże zioła (pietruszka, szczypior) do posypania
  • przyprawy (kurkuma, papryka, imbir, pieprz sól, tymianek)  

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Ja lubię duże kawałki, więc kroję grubo. Każde z pokrojonych warzyw czeka w osobnej miseczce.
  2.  Mięso powinno być pokrojone w kostkę i doprawione przed smażeniem. Używamy przypraw, według gustu. Imbir bardzo dobrze zastępuje smak czosnku.
  3. Przyprawione mięso smażymy na gorącym tłuszczu (najlepiej masło klarowane) tak, by ścięło się z każdej strony. Gdy się zetnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. W razie potrzeby można dolać wody lub bulionu.
  4. Gdy mięso jest już gotowe można dorzucać po kolei warzywa: w pierwszej kolejności papryka. Po około 5 minutach duszenia papryki dorzucamy cukinię i także dusimy 5 minut. Dodajemy  pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy ponownie do smaku.
  5. Zdejmujemy potrawę z ognia, przed podaniem warto posypać gulasz świeżymi ziołami.

Smacznego!!!

  

Komentarze