Kolorowe i zdrowe papryczki
Smak świeżej papryki zawsze kojarzy mi się z latem. Uwielbiam paprykę zieloną jednak lepiej toleruję czerwoną. Faszerowane papryczki zastępują mi moje ukochane gołąbki. Często zamiast kaszy gryczanej jak podałam w przepisie używam po prostu ryżu, a zamiast natki dodaję szczypiorek. Ryż (lub kaszę) warto też czasem ugotować nie w wodzie a w wywarze warzywnym - nabiera wówczas wyjątkowego smaku
Składniki:
- 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
- 40 dag mięsa mielonego z indyka
- 6 szt. papryki (najlepiej czerwonej)
- przyprawy suszone (u mnie tymianek)
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki (opcjonalnie)
- Kaszę płuczemy i gotujemy. Po ugotowaniu studzimy.
- Papryki myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy. 1,5 sztuki papryki kroimy w kosteczkę (ja wybrałam całą czerwoną i pół zielonej, żeby było kolorowo).
- W miseczce przygotowujemy farsz: do wystudzonej kaszy dodajemy surowe mięso mielone i wcześniej pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami (można dodać świeże lub/i suszone).
- Gotowym farszem nadziewamy paprykę. Wierzch można posypać parmezanem lub serem bez laktozy (jeśli tolerujecie). Ja wolę bez :)
- Pieczemy w 160-180 stopniach około 30 minut.
Wszystkim zainteresowanym tematyką diet polecam strone https://dietly.pl . Znajdziecie na niej porównywarke cateringów dietetycznych , dzieki czemu mozecie sobie porównac wiele ofert jednoczesnie .
OdpowiedzUsuńZobaczcie sobie też na stronę https://www.phamily.pl/blog/artykul/jestes-tym-co-jesz.html tutaj jest wiele ciekawych informacji odnośnie smacznego i zdrowego jedzenia. Poczytajcie zachęcam was serdecznie.
OdpowiedzUsuń