Batoniki amarantusowe bez pieczenia
Planując wędrówkę po górach pojawił się pomysł wykonania batoników dodających energii i uzupełniających cukier. Szybciutko zabrałam się do dzieła. Wykonanie jest szybki i łatwe, bo nie wymaga pieczenia. Batoniki świetnie sprawdzą także jako przekąska na uczelnię, do szkoły lub ciasteczka do kawy.
Składniki:
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- garść prażonych ziaren słonecznika
- garść prażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka suszonych truskawek
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady 90%
- 2 łyżki dżemu malinowego Bio
- Amarantus i prażone ziarna oraz żurawinę wsypujemy do miski
- Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników.
- Suche składniki łączymy z masłem orzechowym i dżemem, tak by powstała masa dająca się łatwo formować. Jeśli jest za mokra dodajemy jeszcze amarantusa.
- Z powstałej masy formujemy dwoma łyżkami małe batony i gotowe. Można jeść od razu.
Super przepis; )
OdpowiedzUsuńI w dodatku szybki. Dodam, że nie trzeba formować batoników, ja lubię zjeść taką masę jako przekąskę - prosto z miseczki :)
Usuń