Malinowe batoniki z amarantusem

Batoniki amarantusowe bez pieczenia



Planując wędrówkę po górach pojawił się pomysł wykonania batoników dodających energii i uzupełniających cukier. Szybciutko zabrałam się do dzieła. Wykonanie jest szybki i łatwe, bo nie wymaga pieczenia. Batoniki świetnie sprawdzą także jako przekąska na uczelnię, do szkoły lub ciasteczka do kawy.


Składniki:
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • garść prażonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka suszonych truskawek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 90%
  • 2 łyżki dżemu malinowego Bio
Wykonanie:
  1. Amarantus i prażone ziarna oraz żurawinę wsypujemy do miski
  2. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników.
  3. Suche składniki łączymy z masłem orzechowym i dżemem, tak by powstała masa dająca się łatwo formować. Jeśli jest za mokra dodajemy jeszcze amarantusa.
  4. Z powstałej masy formujemy dwoma łyżkami małe batony i gotowe. Można jeść od razu.

Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. I w dodatku szybki. Dodam, że nie trzeba formować batoników, ja lubię zjeść taką masę jako przekąskę - prosto z miseczki :)

      Usuń

Prześlij komentarz